penne z brokułami w sosie z sera z błękitną pleśnią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    200 gram
  • brokuł

    1 sztuka
  • ser z błękitną pleśnią

    150 gram
  • śmietana 30%

    0,5 szklanki
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

    1-2 ząbki
  • cukier

  • parmezan starty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Celowo nie podaję marki sera - wybierzcie Wasz ulubiony ser z błękitną pleśnią.

Makaron gotujemy al dente. Brokuła myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki.

Czosnek siekamy, następnie powoli podgrzewamy go z oliwą. Dodajemy brokuła, chwilę smażymy, wlewamy śmietanę, jeśli jest bardzo gęsta można dodać trochę wody. Przykrywamy, dusimy około 2-3 minuty, dodajemy pokrojony w kostkę ser, przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści.

Solimy - dopiero teraz bo ser nadaje słony smak, ewentualnie korygujemy cukrem. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy z makaronem, ewentualnie posypujemy parmezanem.

Danie ma fajny specyficzny smak, zioła są naprawdę zbędne. Chudsza śmietanka psuje efekt końcowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 03.09.2013 14:55
Lubię takie dania :)
ssylwiaa 27.08.2013 14:20
bardzo odpowiada mi ta propozycja, moje smaki ;)
Paolcia 27.08.2013 10:10
smacznie wyglada :)
gosia1988 27.08.2013 07:46
pyszne danie
Olga_SK 26.08.2013 23:05
Lubię takie dania :)
Jadwiga/Jaga85 26.08.2013 22:55
Super propozycja! Przepis obowiązkowo do wypróbowania!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat