Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne w sosie mięsno - pieczarkowym Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na sos

łopatka wieprzowa 500 g
pieczarki 250 g
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
pomidory krojone z puszki 390 g lub w kartonie
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ser żółty 150 g
bulion 1 szk
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

dodatkowo

makaron penne 500 g
woda 5 l
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Penne w sosie mięsno - pieczarkowym Zewy


Umytą łopatkę zmielić maszynką do mięsa na grubych oczkach razem z obraną marchewką i cebulą.
Wszystko wrzucić do szerokiego rondla i smażyć aż wszystko ładnie się zrumieni.
Następnie zetrzeć pieczarki na tarce o grubych oczkach i dodać do rondla.
Następnie chwilę smażyć, wlać bulion, dodać pomidory i koncentrat oraz przyprawy i dusić kilka minut.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Gotowy makaron przełożyć do większego garnka, do niego przełożyć sos oraz zetrzeć na drobnych oczkach ser i wszystko delikatnie wymieszać.
Gotowe danie nakładać na talerze i udekorować na przykład czarnymi oliwkami.
Oliwki można pokroić w plasterki i wymieszać razem z daniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 25.03.2016 15:39
świetny przepis - penne + mięso idealne połączenie
marcia7 24.03.2016 12:48
pyszne z oliwkami
ilka01 23.03.2016 20:42
lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak