Przepis i sposób przygotowania na: Penne all'arrabbiata (z suszonymi pomidorami i boczkiem)
Penne arrabbiata - pyszny makaron z intensywnym w smaku, pikantnym sosem pomidorowym. Danie wykańczamy szczyptą suszonego oregano, żeby aromat dania był jeszcze bardziej smakowity.
Kroki postępowania
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chili pokroić w krążki.
Pomidory suszone odsączyć z zalewy, pokroić w paski.
Boczek pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z suszonych pomidorów.
Podsmażamy na nim boczek, cebulę, czosnek.
Następnie dodajemy paprykę i pomidory.
Smażymy krótko, aż cebula się dobrze zeszkli, ale nie na brązowo, tylko na złoto.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy (ja mam swój, ale można użyć gotową passatę z puszki lub kartonika).
Dodajemy przyprawy i całość dusimy razem około 10 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
Dodać makaron i jeszcze chwilę dusić.