Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnisty chlebek z cebulą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1-2 sztuki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 płaska łyżeczka
mąka pszenna pełnoziarnista 350 gram
mąka żytnia 200 gram
drożdże świeże 30 gram
woda letnia 500 ml
olej do smażenia
cukier szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnisty chlebek z cebulą

Cebule pokroić drobno i podsmażyć na oleju z dodatkiem soli ziołowej. Pozostawić do wystygnięcia. Do miski wlać ok. 50ml wody, wkruszyć drożdże, dodać sól i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i pozostawić na kolka minut. Po tym czasie dodać wodę, mąkę i cebulę. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy wodą. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sloneczko1 08.01.2015 10:47
ciekawy pomysł. nigdy jeszcze nie próbowałam piec chleba z cebulą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak