Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO NALEŚNIKOWE

mąka owsiana 1/3 szklanki
mąka pełnoziarnista 2/3 szklanki
mleko 1 szklanka
woda mineralna 0,5 szklanki
jajko 1 szt.
olej rzepakowy 2 łyżki
cukier 1 szczypta
sól do smaku

SOS CZOSNKOWY Z PARMEZANEM

jogurt naturalny 180 g
majonez light 3 - 4 łyżki
parmezan starty 3 łyżeczki
czosnek 1 - 2 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny ok. 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
cukier (do smaku)

DODATKI

tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
Puszka groszku zielonego konserwowego
sałata lodowa kilka liści
sos Jalapeno (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Propozycja na pożywne wrapy naleśnikowe wykonane z mąki owsianej oraz pełnoziarnistej, wypełnione farszem z tuńczyka i zielonego groszku z dodatkiem sałaty lodowej i sosu czosnkowego z parmezanem. Wrapy będą idealną przekąską energetyczną, spokojnie też mogą posłużyć jako główny posiłek. To taka mała wariacja, która zrodziła się w trakcie czyszczenia kuchennych zapasów :)

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę owsianą* i pełnoziarnistą, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, wodę mineralną, dobrej jakości olej rzepakowy, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na chwilę, aby mogło "popracować".

* Mąkę owsianą uzyskamy poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy
Krok 1 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
2
Porcję masy wylewamy na patelnię wysmarowaną delikatnie olejem (przed pierwszą partią smażenia) i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Krok 2 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
3
Następnie przygotowujemy sos czosnkowy, który będzie podstawą farszu oraz smakowym dodatkiem do naleśnika. Jogurt naturalny mieszamy z delikatnym majonezem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, starty parmezan i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
4
Groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy z 4 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu.

*wybierzmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym oraz dobrej jakości, słodki groszek konserwowy.
Krok 4 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
5
Naleśniki smarujemy sosem, układamy liść sałaty, a na nim farsz z tuńczyka oraz groszku i zawijamy. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać sos Jalapeño oraz warzywa tj. pomidor czy papryka.

Pełnoziarniste wrapy smakują świetnie w ciepłym naleśniku, ale także w zimnym (taki zapakowany w folię aluminiową możemy zabrać do pracy jako drugie śniadanie).

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.02.2016 19:24
bardzo apetyczne
Jagódka77 05.02.2016 15:32
wyglądają bardzo apetycznie
MałaMi89 30.01.2016 17:35
Z tuńczykiem nie próbowałam (i nie w takim cieście), więc poproszę :)
olkaaa 30.01.2016 16:47
ciekawy przepis
misia53 30.01.2016 16:06
Bardzo smacznie wyglądają
mikrusiak 30.01.2016 16:00
wyglądają super :0 fajny pomysł :)
Monika-twin 30.01.2016 15:40
rewelacyjne wrapy.
kd045 30.01.2016 15:32
fajny przepis ;)
Bernadeta1 30.01.2016 14:47
wygląda bardzo smacznie
KORAL 30.01.2016 14:09
Pyszności .....
anka1988 30.01.2016 13:55
pyszna przekąska!
Damiano
Damiano 30.01.2016 13:35
fajny pomysł
Ania321 30.01.2016 11:47
bardzo apetyczne :)
ada.la 30.01.2016 11:00
ciekawe jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak