Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO NALEŚNIKOWE

  • mąka owsiana

    1/3 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    2/3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda mineralna

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
  • sól do smaku

SOS CZOSNKOWY Z PARMEZANEM

  • jogurt naturalny

    180 g
  • majonez light

    3 - 4 łyżki
  • parmezan starty

    3 łyżeczki
  • czosnek

    1 - 2 ząbki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    ok. 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • sól do smaku

  • cukier

    (do smaku)

DODATKI

  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • Puszka groszku zielonego konserwowego

  • sałata lodowa

    kilka liści
  • sos

    Jalapeno (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
Propozycja na pożywne wrapy naleśnikowe wykonane z mąki owsianej oraz pełnoziarnistej, wypełnione farszem z tuńczyka i zielonego groszku z dodatkiem sałaty lodowej i sosu czosnkowego z parmezanem. Wrapy będą idealną przekąską energetyczną, spokojnie też mogą posłużyć jako główny posiłek. To taka mała wariacja, która zrodziła się w trakcie czyszczenia kuchennych zapasów :)

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę owsianą* i pełnoziarnistą, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, wodę mineralną, dobrej jakości olej rzepakowy, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na chwilę, aby mogło "popracować".

* Mąkę owsianą uzyskamy poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy
Krok 2 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
Porcję masy wylewamy na patelnię wysmarowaną delikatnie olejem (przed pierwszą partią smażenia) i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Krok 3 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
Następnie przygotowujemy sos czosnkowy, który będzie podstawą farszu oraz smakowym dodatkiem do naleśnika. Jogurt naturalny mieszamy z delikatnym majonezem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, starty parmezan i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
Groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy z 4 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu.

*wybierzmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym oraz dobrej jakości, słodki groszek konserwowy.
Krok 5 - Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem foto
Naleśniki smarujemy sosem, układamy liść sałaty, a na nim farsz z tuńczyka oraz groszku i zawijamy. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać sos Jalapeño oraz warzywa tj. pomidor czy papryka.

Pełnoziarniste wrapy smakują świetnie w ciepłym naleśniku, ale także w zimnym (taki zapakowany w folię aluminiową możemy zabrać do pracy jako drugie śniadanie).

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 05.02.2016 19:24
bardzo apetyczne
Jagódka77 05.02.2016 15:32
wyglądają bardzo apetycznie
MałaMi89 30.01.2016 17:35
Z tuńczykiem nie próbowałam (i nie w takim cieście), więc poproszę :)
olkaaa 30.01.2016 16:47
ciekawy przepis
misia53 30.01.2016 16:06
Bardzo smacznie wyglądają
mikrusiak 30.01.2016 16:00
wyglądają super :0 fajny pomysł :)
Monika-twin 30.01.2016 15:40
rewelacyjne wrapy.
kd045 30.01.2016 15:32
fajny przepis ;)
Bernadeta1 30.01.2016 14:47
wygląda bardzo smacznie
KORAL 30.01.2016 14:09
Pyszności .....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat