Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z limonkowym kurczakiem i warzywami

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista
2 szkl.
mleko
1 szkl.
woda gazowana
1 szkl.
jajko
2 szt.
sól
szczypta
Sklep Prymat
olej
1 łyżka
filet z kurczaka podwójny
1 szt.
czosnek
2 ząbki
pieczarki
250 g
kukurydza w puszce
4 łyżki
limonka
1/2 szt.
Papryka ostra mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
oregano
do smaku
Sklep Prymat
olej
1-2 łyżki
na sos pomidorowy:
czosnek
1 ząbek
cukier
1-2 łyżeczki
ser żółty
100 g
olej do smażenia
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka
przecier pomidorowy
1 szkl.
cebula czerwona
1 szt.
papryka czerwona
1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z limonkowym kurczakiem i warzywami

Mąkę przesypujemy, dodajemy mleko, wodę, jajka, olej oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.
Odstawiamy na pół godziny - dzięki temu naleśniki będą elastyczne, co ułatwi zwijanie.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny. Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię, smażymy z obu stron.

Przygotowujemy farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki.
Sparzoną skórkę z limonki ścieramy i dodajemy do kurczaka.
Wyciskamy sok z połowy limonki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Odstawiamy na 15-20 minut do zamarynowania.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy zamarynowanego kurczaka, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki wraz z nóżkami i smażymy około 3 minut.
Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż papryka zmięknie.
Na samym końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z zalewy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano.

Przygotowujemy sos:
Do miseczki przelewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz warzywny oraz kawałki usmażonego kurczaka, zwijamy w ruloniki, układamy w naczyniu do zapiekania.
Naleśniki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180°C aż się ser rozpuści.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 29.04.2017 09:48
Bardzo smaczne
pestka 29.08.2016 08:49
smaczny obiad
Grazyna0211 06.07.2016 17:37
smaczne danie
Ada-Gaba 05.06.2016 16:13
Pyszny obiadek
endzi
endzi 02.02.2016 14:28
juz wiem co zrobie jutro na obiad!
Klausia 20.11.2015 18:23
fajne danie
Mala 10.10.2015 12:37
świetny przepis
Jadwiga/Jaga85 02.06.2015 23:02
Pyszny obiadek!
ZEWA 11.02.2014 08:22
świetna propozycja podania naleśników
mufinka79 06.02.2014 18:34
Dziękuję za miłe komentarze :)
mirecka12 04.02.2014 22:11
to musi dobzre smakować ;-) na pewno wypróbuję pzrepis
pawel123 04.02.2014 19:22
ale smakołyki
Stenka 04.02.2014 18:58
smaczne i ładnie wygląda
Joannasz3190 04.02.2014 18:35
Rewelacyjny pomysł na danie :)
ssylwiaa 04.02.2014 18:21
już mi się podoba ten przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak