Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z limonkowym kurczakiem i warzywami

Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z limonkowym kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    2 szkl.
  • mleko

    1 szkl.
  • woda gazowana

    1 szkl.
  • jajko

    2 szt.
  • sól

    szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • filet z kurczaka podwójny

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    250 g
  • kukurydza w puszce

    4 łyżki
  • limonka

    1/2 szt.
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • oregano

    do smaku
  • olej

    1-2 łyżki
  • na sos pomidorowy:

  • czosnek

    1 ząbek
  • cukier

    1-2 łyżeczki
  • ser żółty

    100 g
  • olej do smażenia

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy

    1 szkl.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesypujemy, dodajemy mleko, wodę, jajka, olej oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.
Odstawiamy na pół godziny - dzięki temu naleśniki będą elastyczne, co ułatwi zwijanie.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny. Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię, smażymy z obu stron.

Przygotowujemy farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki.
Sparzoną skórkę z limonki ścieramy i dodajemy do kurczaka.
Wyciskamy sok z połowy limonki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Odstawiamy na 15-20 minut do zamarynowania.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy zamarynowanego kurczaka, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki wraz z nóżkami i smażymy około 3 minut.
Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż papryka zmięknie.
Na samym końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z zalewy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano.

Przygotowujemy sos:
Do miseczki przelewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz warzywny oraz kawałki usmażonego kurczaka, zwijamy w ruloniki, układamy w naczyniu do zapiekania.
Naleśniki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180°C aż się ser rozpuści.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 29.04.2017 09:48
Bardzo smaczne
pestka 29.08.2016 08:49
smaczny obiad
Grazyna0211 06.07.2016 17:37
smaczne danie
Ada-Gaba 05.06.2016 16:13
Pyszny obiadek
endzi 02.02.2016 14:28
juz wiem co zrobie jutro na obiad!
Klausia 20.11.2015 18:23
fajne danie
Mala 10.10.2015 12:37
świetny przepis
Jadwiga/Jaga85 02.06.2015 23:02
Pyszny obiadek!
ZEWA 11.02.2014 08:22
świetna propozycja podania naleśników
mufinka79 06.02.2014 18:34
Dziękuję za miłe komentarze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat