Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika
Mąkę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, solą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 1h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały.
Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane.
Upieczone bułki posypałam dla ozdoby granulowaną stewią. Smacznego :-)