Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pełnoziarnista 4 szklanki
drożdże suche 1,5 lyzeczki
cukier brązowy 4 lyzki
puree z dyni 1 szklanka
mleko pol szklanki
masło 100 g
skórka pomarańczowa 1 lyzeczka
sól szczypta

nadzienie

dżem z rokitnika pol sloika

dodatkowo

mleko do posmarowania drożdżówek

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika

Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy.
Mąkę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, solą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 1h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały.
Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane.
Upieczone bułki posypałam dla ozdoby granulowaną stewią. Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.02.2017 16:37
Wyglądają smacznie....w przepisie raz są drożdżówki a raz bułki ?
Ada-Gaba 14.02.2017 13:57
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak