Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 300 g
sól płaska łyżeczka
woda letnia 300 ml
masło 2 łyżki
płatki owsiane 1 łyżka
żółtko jajek
słonecznik łuskany
drożdże 10 g
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 1/5 szkl
mąka pełnoziarnista 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem

Należy zrobić zaczyn:
Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, wlać 1/5 szkl wody i rozrobić.
Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godz.
W tym czasie na stolnicę wysypać mąkę, dodać masło i sól, rozrobić.
Następnie dodać zaczyn ( powinien podwoić swoją objętość)oraz wodę i wyrobić gładkie plastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość co widać na zdjęciach.
Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i formować bułeczki. Mnie wyszło 10 bułeczek.
Blachę wysmarować masłem, posypać mąką, położyć na niej bułeczki. Odstawić jeszcze na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie bułki posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 min.
Kroić po wystudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mitek111 12.02.2014 17:32
wyrosniete i pachnące - takie są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak