Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem
Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, wlać 1/5 szkl wody i rozrobić.
Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godz.
W tym czasie na stolnicę wysypać mąkę, dodać masło i sól, rozrobić.
Następnie dodać zaczyn ( powinien podwoić swoją objętość)oraz wodę i wyrobić gładkie plastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość co widać na zdjęciach.
Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i formować bułeczki. Mnie wyszło 10 bułeczek.
Blachę wysmarować masłem, posypać mąką, położyć na niej bułeczki. Odstawić jeszcze na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie bułki posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 min.
Kroić po wystudzeniu.