Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
mąka pełnoziarnista 150 gram
drożdże suche 6 gram
woda 200 ml
mleko 150 ml
mak 1 łyżeczka
słonecznik łuskany 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe

Ciasto
do miski przesiać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, dodać drożdże, sól, cukier, wodę, mleko i rozpuszczone wystudzone masło. Wszystko wymieszać i zagniatać ok. 15-20 min aby bułeczki były potem ładnie puszyste. Następnie przykryć miskę ściereczką i ostawić na ok. 30 min.

W kolejnym etapie należy kilka razy uderzyć pięścią w ciasto aby je odpowietrzyć. Potem trzeba podzielić ciasto na 8 równych części i uformować kuleczki - bułeczki. Wyłożyć je na blachę na papier do pieczenia, przykryć jeszcze raz ściereczka i odstawić na godzinę aż do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie zwilżyć wodą i posypać cześć bułeczek makiem, słonecznikiem lub innymi dodatkami według uznania. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 min na 230 stopni aż się ładnie zarumienią :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak