Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe
do miski przesiać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, dodać drożdże, sól, cukier, wodę, mleko i rozpuszczone wystudzone masło. Wszystko wymieszać i zagniatać ok. 15-20 min aby bułeczki były potem ładnie puszyste. Następnie przykryć miskę ściereczką i ostawić na ok. 30 min.
W kolejnym etapie należy kilka razy uderzyć pięścią w ciasto aby je odpowietrzyć. Potem trzeba podzielić ciasto na 8 równych części i uformować kuleczki - bułeczki. Wyłożyć je na blachę na papier do pieczenia, przykryć jeszcze raz ściereczka i odstawić na godzinę aż do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie zwilżyć wodą i posypać cześć bułeczek makiem, słonecznikiem lub innymi dodatkami według uznania. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 min na 230 stopni aż się ładnie zarumienią :)