Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnista tarta z porem i papryką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pełnoziarnista 20 dag
margaryna 12 dag
jajko 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
por 2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
salami 4 plastry
masło 5 dag
jajko 3 sztuki
śmietanka słodka 350 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista tarta z porem i papryką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę pełnoziarnistą wysyp na stolnicę wymieszaj z solą równomiernie,dodaj stopione wcześniej masło,wbij jajko i wyrób kruche ciasto. Uformuj kulę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Farsz: Paprykę wydrąż z nasion pokrój w kawałki,oczyszczone i umyte pory pokrój w pół krążki. Na patelni rozgrzej masło włóż pory i paprykę podlej niewielką ilością wody i podduś aż pory będą miękkie ale cały czas jędrne. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep okrągłą formę do tarty o śred 27cm -boki również.Tak przygotowane ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego do 200*c piekarnika na 10 minut i podpiecz ciasto. Na ciasto wyłóż farsz warzywny.
Krok 1 - Pełnoziarnista tarta z porem i papryką foto
2
Jajka lekko roztrzepać mikserem ze smietanką doprawic do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem i przygotowaną masą zalej pory,na wierzchu ułóż pokrojone w paski salami.
Krok 2 - Pełnoziarnista tarta z porem i papryką foto
3
Tartę piecz w temp 200*c przez 20 minut. Smacznego!
Krok 3 - Pełnoziarnista tarta z porem i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 17.02.2014 10:35
ale pyszności i te kolorki
romanrafal
romanrafal 23.12.2013 18:49
super ci wyszła,pycha
Anna169Hosz 11.12.2013 14:19
Podoba mi się ten przepis, bardzo lubię takie tarty.
dwa pokoje z kuchnią 29.11.2013 21:36
cudowna- ja do tej pory robiłam z porem i boczkiem, teraz zrobię też taką :)
owca441 29.11.2013 20:55
apetycznaa
w mojej kuchni 29.11.2013 19:50
moje smaki w tym daniu
Megg 29.11.2013 19:50
wygląda bardzo apetycznie
Monika-twin 29.11.2013 18:48
fajny przepis
babajaga1969 29.11.2013 18:37
pyszna tarta, gałka muszkatałowa świetnie komponuje z porem
mikrusiak 29.11.2013 18:34
uuu... mniam mniam...:)
Aleksandra/Olcia 29.11.2013 18:30
dietetycznie mniam
Michał2 29.11.2013 18:11
smaczne jedzenie serwujesz:)
Mniam 29.11.2013 17:47
Lubię takie dania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak