Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pękające ciasteczka czekoladowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 175 gram
masło 75 gram
cukier 1/2 szklanka
jajko 2 sztuka
esencja waniliowa 1 łyżeczka
mąka 1,5 szklanka
kakao 2 łyżka
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pękające ciasteczka czekoladowe

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka ( temp. pokojowa ) razem z cukrem (1/2 szkl) ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ostudzoną czekoladę, miksujemy. W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sol. Dodajemy do powstałej masy czekoladowej i mieszamy. Miseczkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Formujemy kuleczki ok. 2,5 cm i obtaczamy je w cukrze pudrze, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 165 C przez 10-12 min. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja17 17.10.2012 14:00
Pychota!
anja3107 11.10.2012 14:43
ale super
Iiiiii 10.10.2012 14:48
pycha
Laila2786 08.10.2012 11:47
wow fajny przepis, robisz super słodkości
reniatka 03.10.2012 09:49
bajeczne
smerfetka79 02.10.2012 22:52
robię podobnie uwieliaam je
Inal 01.10.2012 18:54
ooooo ,dokładnie owe ciasteczka zamierzam dzisiaj przygotować :)))
Rafał10 28.09.2012 10:27
Brzmi smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak