Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pękająca babka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 4 szt
mleko 2% 1/2 szklanka
masło 125 g
cukier puder 1/2 szklanka
aromat cytrynowy 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pękająca babka

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Następnie dodać aromat i przesiane maki z proszkiem. Na końcu dodać mleko- najlepiej partiami, żeby nie pryskało.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Baba ma zawsze piękne pęknięcia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 11.03.2013 19:20
pyszności;)
miszelka 13.02.2013 20:16
Nazwa stąd, że skórka babki zawsze pęka- taki jej urok :)
gosia56 13.02.2013 14:28
pycha
Henryka2 13.02.2013 14:19
Wygląda puszyście.Skąd ta nazwa?
dodi 13.02.2013 13:46
lubie takie
Sandra9 13.02.2013 13:43
oj uwielbiam takie baby
Bogumiła
Bogumiła 13.02.2013 13:39
pychotka
artur7 13.02.2013 13:28
lubię ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak