Pędraki ze Shrekowej zagrody (szpecle z boczkiem i warzywami)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • mleko

    200 ml
  • jajka

    5 sztuk
  • woda

    1 szklanka
  • kapusta pekińska

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    6 sztuk
  • por (biała część)

    kawałek
  • przyprawy sól pieprz

    do smaku
  • boczek wędzony

    300 gram
  • papryka zielona

    2 sztuki
  • papryka żółta

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, jajka, mleko i wodę zmiksować na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wlać do durszlaka i mieszać drewnianą łyżką nad garnkiem z gotującą się, osoloną wodą. Gotujące się kluseczki mieszać od czasu do czasu, można podlać olejem. Kiedy wypłyną na wierzch, wyjąć, przelać zimną wodą i odcedzić.
Cebulę posiekać, boczek pokroić w drobną kostkę lub paseczki. Usmażyć razem w dużym rondlu, dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone pieczarki i paprykę oraz krążki pora. Posypać solą, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną - dodać kluseczki. Przyprawić wedle uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
suzana 06.11.2010 09:37
ciekawe;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat