Pęczotto z jarmużem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    1 szklanka
  • jarmuż

    140 gram (waga po obraniu z łodyg)
  • filet z kurczaka

    1 podwójny
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ser żółty

    80 gram
  • olej

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól morska

    świeżo mielony
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • natka pietruszki

    2 łyżki siekanej
  • bulion

    ok 1 litr drobiowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pęczotto z jarmużem foto
Kaszę przepłukujemy i osuszamy. Gotową przysmażamy około 2 minuty na niewielkiej ilości oleju
Krok 2 - Pęczotto z jarmużem foto
Między czasie cebulę kroimy w kostkę , a por w półplasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do kaszy i razem smażmy całość do momentu jak warzywa staną się miękkie.
Krok 3 - Pęczotto z jarmużem foto
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przysmażamy na oddzielnej patelni.
Krok 4 - Pęczotto z jarmużem foto
Gotowe mięso dodajemy do kaszy. Całość podlewamy częścią bulionu i gotujemy. W miarę jak kasza będzie wchłania płyn uzupełniamy go i tak do momentu jak pęczak stanie się miękki. Jeśli bulion się nam skończy dodajemy wodę. W trakcie gotowania kaszę doprawiamy do smaku.
Przepłukany i osuszony jarmuż kroimy w cienkie paseczki.
Krok 5 - Pęczotto z jarmużem foto
Pokrojony dodajemy do pęczotta pod koniec gotowania. Gdy jarmuż stanie się miękki i straci na objętość (trwa to bardzo szybko) dodajemy starty ser oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia sera i zdejmujemy z ognia. Gotowe.
Jadwiga/Jaga85
Danie urzeka prostotą, szybkością wykonania i smakiem- POLECAM!!! Tak wykorzystany i podany jarmuż posmakuje każdemu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 31.12.2015 11:09
Z jarmużem coś dla mnie , musi być pyszne :)
gusia1000 31.12.2015 02:28
Dobre danie.
Motorek 31.12.2015 00:04
Bardzo smaczne
Łukasz15 30.12.2015 23:47
Pyszne danie
dollce 30.12.2015 22:29
apetyczna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat