Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak z sercami i żołądkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza pęczak 1/2 szklanki
serca drobiowe 10 dkg
żołądki drobiowe 10 dkg
por 1 szt
marchewka 1 szt
czosnek ząbki 3 szt
masło do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak z sercami i żołądkami

Kroki postępowania

1
Pęczak ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Kiedy wchłonie wodę odstawić w ciepłe miejsce, żeby doszedł. Żołądki oczyścić i opłukać, serca rozkroić i dokładnie wypłukać. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawa uniwersalna. Przestudzić.
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, pora pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko razem podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w paseczki żołądki i serca.
Krok 1 - Pęczak z sercami i żołądkami foto
2
Podlać 1/2 szklanki wody z gotowania podrobów, smażyć aż odparuje. Doprawić 1/2 łyżeczki majeranku, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pęczak. Dokładnie wymieszać. Podsmażyć 5 minut.
Krok 2 - Pęczak z sercami i żołądkami foto
3
przed podaniem można posypać zieleniną. Smacznego :)
Krok 3 - Pęczak z sercami i żołądkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak