Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak z owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza pęczak 2 szklanki
śliwki suszone 25 dkg
śliwki węgierki 40 dkg
aronia 1/2 szklanki
słonecznik łuskany 20 dkg
masło 30 g
cukier brązowy 4 łyżki
jogurt grecki 4 łyżki
masło do smażenia wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak z owocami

Kaszę pęczak zalać wodą i dokładnie wypłukać – najlepiej dwukrotnie. Następnie ponownie zalać wodą i zostawić na 15 minut, żeby tak postała. Odlać wodę, zalać świeżą w proporcjach kasza:woda – 1:2,5. Gotować na małym ogniu. Do gotującej kaszy wsypać mrożone śliwki oraz suszone śliwki. Gotować dalej mieszając. Ponieważ gotujemy bez przykrycia przy silnym odparowywaniu można dodać jeszcze 100 ml wody. Dosypać do kaszy cukier i dodać masło – całość gotować do chwili aż kasza wchłonie cały płyn. Tuż przed końcem gotowania dosypać ziarna słonecznika, zamieszać i nakryć pokrywką. Po minucie zdjąć z ognia zawinąć w gazety, koce a potem schować pod poduszką:)

Zostawić tak na ok. godzinę. Podawać na gorąco z dodatkiem świeżego jogurtu naturalnego lub ze stopionym masłem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 14.05.2015 11:26
Bardzo ciekawy pomysł.
Alex_M 14.05.2015 11:04
pycha! lubię :)
Futka 14.05.2015 08:43
Wspaniała i przepyszna propozycja :)
Skotka 13.05.2015 22:14
Chętnie bym spróbowała:)
RenataZ-et 13.05.2015 21:24
smaczne połączenie
gosia1988 13.05.2015 20:04
coś dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak