Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak - wiosennie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny
fasolka szparagowa zielona 200 g
cukinia 1 sztuka
por 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
dymki ze szczypiorkiem 2 sztuki
wędlina 150 g
koperek pęczek
sól
sos sojowy 1 łyżka
pęczak 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak - wiosennie

Bulion przygotowany z 1,5 l wody, 1 marchewki, 2 listków laurowych, 2 ziarenek ziela angielskiego, łyżki suszonego tymianku, gałązki rozmarynu, soli, pieprzu

Gotujemy bulion, następnie przecedzamy, wyjmujemy marchewkę.

Fasolkę blanszujemy, następnie hartujemy w zimnej wodzie aby zachowała kolor.

Por kroimy w krążki, cebulkę dymkę w kosteczkę, cukinię w półplasterki, wędlinę w kosteczkę, koperek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy wędlinę, wyjmujemy, następnie na tej samej patelni smażymy por, cebulkę ok 4 minut, dodajemy pęczak, podsmażamy i zalewamy 1 litrem bulionu. Jak kasza wchłonie wodę, dodajemy pozostały bulion, wędlinę, cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i gotujemy miękkości kaszy, na koniec dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę z bulionu, fasolkę szparagową, zielona dymkę i koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 01.08.2013 10:45
Bardzo ciekawe połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak