Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z wiśniami
Wiśnie rozmrozić (najlepiej na sitku lub durszlaku, by nie leżakowały w wodzie).
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, mąkę i ocet (ew. sok z cytryny). Masa powinna być gładka i błyszcząca. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i narysować koło o średnicy 22 cm. Łyżką przełożyć pianę. Włożyć do piekarnika, zmniejszyć moc do 120 stopni i piec ok. półtorej godziny. Po upieczeniu wystudzić w wyłączonym piekarniku.
Kremówkę ubić z cukrem (ok. 2 łyżek cukru pudru). Dodać łyżkę soku z pomarańczy i mascarpone. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na bezę. Udekorować owocami. Schłodzić. Przed podaniem polać sosem czekoladowym.