Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z truskawkami i sosem truskawkowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bezę Składniki na
białko 4 sztuki
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet winny biały 1 łyżeczka
śmietanowa Masa
serek mascarpone 200 g
truskawki 500 g
cukier 2 łyżki
kremówka 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z truskawkami i sosem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem i narysować na nim okrąg o średnicy ok 20 cm.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli, po jednej łyżce cukru, za każdym razem bardzo dokładnie miksując masę. Gdy masa jest już gładka, lśniąca i nie wyczuwamy grudek cukru dodajemy mąkę i ocet, dokładnie miksujemy.
Masę białkową wyłożyć łyżką na narysowany okrąg. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Zostawiłam bezę w uchylonym piekarniku na całą noc.
Zimną bezę wyłożyć na paterę do góry nogami, delikatnie ściągając papier.
Krok 1 - Pavlova z truskawkami i sosem truskawkowym foto
2
Przygotować sos truskawkowy. Kilka truskawek włożyć do rondelka z grubym dnem, zasypać cukrem i delikatnie podgrzewać aż puszczą sok. Zmiksować i odparować, ża uzyskają konsystencję syropu. Wystudzić.
Krok 2 - Pavlova z truskawkami i sosem truskawkowym foto
3
Śmietankę ubić na sztywno, Serek ubić na puszystą masę, dodać do niego 2 łyżki kremówki i szybko wymieszać, dodać resztę i delikatnie zmiksować. Wlać sos i wymieszać łyżką.

Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Krok 3 - Pavlova z truskawkami i sosem truskawkowym foto
4
Masę śmietanową wyłożyć na bezę, udekorować owocami. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Smacznego :)
Krok 4 - Pavlova z truskawkami i sosem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 24.09.2013 18:49
lubię ten deser :)
mimi 12.07.2013 20:57
ale pyszności
ONY_za_kare 04.06.2013 16:07
ale pychotka!!!
fotoviderek 04.06.2013 11:36
Rewelacja jak zwykle :)
mysza75 04.06.2013 11:09
Co za pyszności i jaka piękna ci wyszła :-)
Alex_M 04.06.2013 11:09
pieknie wyglada :)
Agula&Stabi 04.06.2013 11:02
rewelacyjny przepis
paulina2157 04.06.2013 10:45
jejku wygląda jak cudeńko, chętnie bym zjadła całą
LoLa 04.06.2013 10:33
aż ślinka leci pyszne
irenka 04.06.2013 10:08
ale pyszny deser,zjadłabym kawałek
Beatris 04.06.2013 08:55
Taki deser to prawdziwa ambrozja... Uczta dla podniebienia.
Katarzyna59 04.06.2013 08:53
świetny przepis
wyattearp 04.06.2013 07:08
smakowicie wygląda
magduś83 04.06.2013 01:05
za kuszenie takimi łakociami powinno się karać :)
Magiczna_Kuchnia 03.06.2013 23:25
moja ulubiona wersja pavlovy:)
Sroczka 03.06.2013 23:09
Ale pysznie to ciasto wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak