Pavlova słony karmel

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bezę

  • białko

    6 szt
  • cukier

    350 g
  • biały ocet winny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

Składniki na krem

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    250 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • biała czekolada

    50 g
  • masło orzechowe

    4-5 łyżek

Dodatkowo

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    250 ml
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • sos karmelowy

  • orzeszki ziemne

    30-40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie bezy:
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm (np. od okrągłej tortownicy). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.

Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:
Czekoladę drobno posiekać. Masło orzechowe wymieszać z serkiem mascarpone, dodać czekoladę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.

Bezę przełożyć na paterę. Do środka nałożyć krem, następnie posypać połową solonych, uprażonych orzeszków ziemnych i polać sosem karmelowym (użyłam gotowego). Na orzeszki wyłożyć bitą śmietanę. Całość ponownie polać sosem karmelowym i posypać pozostałymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!

Kuchnia Marty
śmietana kremowa i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone! Zamiast białej czekolady można użyć karmelowej

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 12.05.2017 19:45
BOSKI SMAK
Jagienkajagienka 18.05.2015 22:29
Wygląda rewelacyjnie.
ada.la 30.03.2015 20:53
ciekawy deserek
caralajna 23.02.2015 20:34
wygląda bosko
miodunka 22.02.2015 21:41
rewelacja , uwielbiam bezy!!
mirosława4 22.02.2015 21:30
wygląda cudownie
tytka 22.02.2015 21:29
pięknie wygląda
wwwiolka 22.02.2015 21:28
Bardzo fajny przepis.
erym 22.02.2015 21:05
jestem pod wrazeniem, takie cudo mozna zrobic w domu, szok!
Marta1986 22.02.2015 21:05
bardzo apetycznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat