Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier puder 300 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ocet jabłkowy 1 łyżka

Porada

Gotową pavlovę można podawać z bitą śmietaną i owocami, ale przepyszna jest sama, bez dodatków, delikatna pianka rozpływająca się w ustach! Docenią ją koneserzy słodkości.

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova

Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić, zimne ubijać. Zanim jeszcze zrobi się sztywna piana dodać cukier z wanilią i etapami, cukier puder. Całość miksować do dokładnego połączenia się składników. Nie należy jednak miksować zbyt długo, ponieważ masa rzednie im dłużej się ją kręci. Dodać mąką oraz ocet i wymieszać, tym razem już tylko łyżeczką.

Na blaszce do pieczenia ułożyć papier do pieczenia. Masę wykładać na środek w kształt koła. Nie może być zbyt duże, ponieważ beza w trakcie pieczenia się rozszerzy, ok 20cm średnicy wystarczy. Przy wykładaniu należy zwrócić uwagę, aby masa ułożona została w kopczyk - beza zawsze opada po upieczeniu, dlatego wyższa na środku przed pieczeniem da efekt taki, że całość będzie miała jedną wysokość po upieczeniu.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić bezę i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Po ok 40 minutach pieczenia przykryć bezę folią aluminiową - zapobiegnie to jej zbytniemu spieczeniu się. Czas pieczenia może być różny, w zależności od tego co chcemy uzyskać. Zasadniczo bezę się suszy nie piecze, dlatego od preferencji osoby jedzącej zależy ile czasu da posiedzieć deserowi w piecu. W 150 stopniach piecze się ok 90 minut. Wtedy brzegi są suche i chrupiące, a środek nadal wilgotny, jednak całość nadaje się jak najbardziej do jedzenia. Można po 60 minutach pieczenia w 150 stopniach zmniejszyć temperaturę do 60-70 stopni, zdjąć folię aluminiową i dosuszać bezę ok 120 minut.

Po zakończaniu pieczenia piekarnik trzeba wyłączyć, ale bezę pozostawić w środku jeszcze na 90-120 minut. Drzwiczki piekarnika można delikatnie uchylić. Cały czas chodzi właśnie o wysuszanie. Dlatego czas przygotowania może się różnić w zależności od formy przygotowania. 240 minut to najkrócej jak się da.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchenneFantazje 19.04.2015 18:52
Bita śmietana i owoce to dodatki, serce tego deseru to właśnie ta wielka beza.
miodunka 19.04.2015 16:51
podstawa do pavlowej , brakuje masy i owoców:)))
Wiesława1 19.04.2015 15:25
to tylko podstawa tortu pavlowa.Czyli beza.
mirosława4 19.04.2015 15:11
dla mnie Pavlova zawsze kojarzyła się z mnóstwem masy oraz owoców takiej jeszcze nie widziałam :)
mirosława4 19.04.2015 15:09
wygląda jak wysuszona beza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak