Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Patisony faszerowane mięsem i serem kozim

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

patison 2 szt
mięso mielone 100 g
cebula czerwona
ząbek czosnku
papryczka chilli
oliwa 4 łyżki
ser kozi 100 g
przecier pomidorowy 300 ml
pomidory 4
cukier 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Patisony faszerowane mięsem i serem kozim

Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski.
Na patelnię dolałem połowę oliwy , dodałem pokrojoną w dość drobno cebulę , pod koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiłem solą . Poddusiłem chwilę pod przykryciem.
Patisony umyłem , odkroiłem wierzchy , wydrążyłem . Miąższ pokroiłem w kostkę i dodałem do cebuli i czosnku. Dusiłem kilka minut pod przykryciem . Połączyłem składniki z mięsem , kozim serem , doprawiłem pieprzem i dokładnie wymieszałem.
W szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał.
Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi „czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały , więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem. Gotowałem je około 50 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 30.09.2014 19:23
Dla mnie ciekawe,bo lubię ser kozi.
jasiek 30.09.2014 13:15
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak