Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepisy - z patisonami

Odmiana dyni zwyczajnej w kształcie dysku z karbowaniami na obrzeżach to właśnie patison. Przepis na smaczne danie z tym warzywem może przybierać wiele form – spotyka się je w wersji smażonej, gotowanej czy marynowanej. 

 

Ze względu na swój oryginalny kształt, we Francji patison zwyczajowo nazywany jest księżowskim biretem lub czapką elektorską. W Anglii zaś mówi się na niego „dynia-ostryga”. Patisony kojarzą się głównie z sezonem jesiennym. Są łatwe w uprawie i nietrudno znaleźć je na sklepowych stoiskach z warzywami. Chcesz wykorzystać w swojej kuchni odmianę dyni jaką jest patison? Przepis na proste lub bardziej wymagające danie znajdziesz u nas!

Przepisy z kategorii Przepisy z patisonami: 20
Sortuj:

Patison – przepisy

Wiele osób uważa, że patison najlepiej smakuje w wersji smażonej. Jednak nie tylko w takiej formie możesz jeść tę odmianę dyni. Wypróbuj marynowane potrawy z patisonów – takie domowe przetwory w zalewie octowej czy musztardowej będą Ci służyć przez cały rok. 

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to wypróbuj niecodzienne pomysły na dania z patisona – zrób z niego na przykład frytki albo farsz do knedli. Fanom grillowanych warzyw z pewnością przypadnie do gustu nadziewany i zapiekany patison. Przepis przeprowadzi Cię przez proces przygotowania krok po kroku, dzięki czemu wykonanie potrawy nie przysporzy Ci trudności! Dania z patisona mogą też przybierać postać zupy. Spróbuj, a nie pożałujesz!

 

Sałatki uwielbia niemal każdy. Można jeść je solo, albo podawać do obiadu. Wypróbuj taką, w której jednym ze składników jest patison. Przepis znajdź na naszej stronie lub stwórz własne połączenie smaków. 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak