Patison nadziewany kuskusem i warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2 plastry
  • kurki

    40 g
  • mała marchewka

    1 sztuka
  • przyprawa curry

    2 szczypty
  • słodka papryka Prymat

    4 szczypty
  • sól do smaku

    5 szczypt
  • chilli Prymat

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • patison

    1 sztuka
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 szczypty
  • fasola

    7 strąków
  • cebula

    1/4 sztuki
  • kasza

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski włożyć kaszę kuskus, dwie szczypty curry, wymieszać i zalać wrzącą wodą na wysokość 0,5 cm ponad kuskus. Patisona umyć odkroić górę i wydrążyć środek. Z zewnątrz posmarować go olejem i oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Paprykę umyć, pokroić w słupki, marchewkę obrać, pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, fasolę pokroić w kawałki o długości dwóch centymetrów, kurki opłukać z piachu i pokroić bardzo drobno.
Na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, smażyć chilli, wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać kurki, smażyć, aż puszczą wodę, dodać marchewkę chwilę smażyć, fasolkę chwilę smażyć, a na końcu dodać paprykę, chwilę smażyć. Następnie warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, smażyć tak długo aby odparować płyn. Ostudzony farsz połączyć z kaszą kuskus. Gotowe patisony faszerować mieszaniną i zapiekać w wysmarowanym naczyniu olejem w temp. 180 stopni Celsjusza bez przykrycia do miękkości patisona ( u mnie 60 min.)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 15.06.2013 21:40
Efekt końcowy jest rewelacyjny!!
Alex_M 05.05.2013 12:37
super danie :)
Joanna23 19.04.2013 20:15
wspaniałe.
Mysiunia 03.01.2013 08:53
wspaniały przepis i przepiękne zdjęcie! Z chęcią bym spróbowała tak podanego dania :)
Anna169Hosz 02.01.2013 21:43
Świetnie się prezentuje i na pewno smaczne.
anulka69 27.09.2012 12:36
pycha
olkaaa 27.08.2012 09:00
super przepis
caralajna 23.08.2012 08:58
wow, piękne danie
adelajda 17.08.2012 10:23
ale apetyczne !! super !!
elficzna 17.08.2012 01:39
istne cudeńko !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat