Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
papryka czerwona
2 plastry -
kurki
40 g -
mała marchewka
1 sztuka -
Przyprawa curry orientalna Prymat
2 szczypty -
Papryka słodka mielona Prymat
4 szczypty -
sól do smaku
5 szczypt -
chilli Prymat
1 szczypta -
olej rzepakowy
4 łyżki -
patison
1 sztuka -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
3 szczypty -
fasola
7 strąków -
cebula
1/4 sztuki -
kasza
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Patison nadziewany kuskusem i warzywami
Na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, smażyć chilli, wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać kurki, smażyć, aż puszczą wodę, dodać marchewkę chwilę smażyć, fasolkę chwilę smażyć, a na końcu dodać paprykę, chwilę smażyć. Następnie warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, smażyć tak długo aby odparować płyn. Ostudzony farsz połączyć z kaszą kuskus. Gotowe patisony faszerować mieszaniną i zapiekać w wysmarowanym naczyniu olejem w temp. 180 stopni Celsjusza bez przykrycia do miękkości patisona ( u mnie 60 min.)
Komentarze (10)