Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pâté z wątróbki z żurawiną

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pâté to inaczej pasztet, który można przygotować z dowolnego mięsa. Najlepiej sprawdzi się tutaj mięso drobiowe, np. jak w niniejszym przepisie kurze wątróbki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Składniki:

Składniki:

Żurawina klasyczna Smak 1 słoik
wątróbki z kurczaka 500 g
masło 120 g
cebula cukrowa 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pâté z wątróbki z żurawiną

1. Wątróbki umyj, obierz i osusz ręcznikiem papierowym.

2. Na patelni zeszklij na 2 łyżkach masła cebulkę i czosnek następnie dodaj wątróbkę i przyprawy.

3. Smaż, aż wątróbka będzie całkowicie usmażona. Następnie przełóż wątróbkę do kielicha blendera i zmiksuj na jednolitą masę.

4. Masę przelej przez sitko w celu pozbycia się wszelkich grudek i rozlej do miseczek.

5. Wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem polej pâté roztopionym masłem wymieszanym z tymiankiem. Pâté podaj z bagietką i żurawiną Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak