Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami i żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

płaty śledziowe solone 40 dag
ziemniaki 35 dag
borowiki suszone 25 g
cebula 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
jajko 3 sztuki
żurawina suszona 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżeczek
kasza manna 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Majeranek suszony Prymat szczypta

Ponadto

Cebulka perłowa marynowana Smak
koper świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami i żurawiną

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na dwie godziny, gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy.
Krok 1 - Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami i żurawiną foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju.
Krok 2 - Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami i żurawiną foto
3
Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym,
Krok 3 - Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami i żurawiną foto
4
mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy w misce łyżką.
Krok 4 - Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami i żurawiną foto
5
Dzielimy masę na dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką. Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku. Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z cebulką perłową. Smacznego!
Krok 5 - Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.07.2016 21:10
No nieźle :)
Marta Ryżek-Kalkowska 14.04.2016 10:19
Zapowiada się ciekawie.
Skotka 10.04.2016 20:11
Ciekawa jestem smaku, nigdy nie jadłam pasztetu ze śledzia:)
noninka77 10.04.2016 14:46
Takiego jeszcze nie jadłam....ciekawa jestem smaku :)
Mniam 10.04.2016 13:51
Super to wymyśliłaś :)
Edith85 10.04.2016 12:52
nigdy nie jadłam czegoś takiego
Konczi 10.04.2016 12:39
wow .. coś nowego ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak