Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z suszonymi prawdziwkami.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 2 sztuki
podgardle surowe 50 dag
karkówka 30 dag
wątróbka 25 dag
prawdziwki 1 garść
kajzerka 1 sztuka
jajko 4 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z suszonymi prawdziwkami.

Prawdziwki myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny.
Mięso myjemy, wkładamy do garnka. dodajemy marchew i pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe wlewamy wodę w takiej ilości by przykryć mięso - całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia możemy mięso posolić.
Grzyby po namoczeniu gotujemy ok.30 minut w wodzie, w której się moczyły.
Kajzerkę namaczamy w wodzie z gotowania grzybów.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażany na łyżce oleju do momentu zrumienienia, zdejmujemy ją z patelni, a na patelnię wkładamy pokrojoną wątróbkę i lekko ją obsmażamy.
Uduszone mięso i ugotowane grzyby mielimy przez maszynkę dodając odciśniętą bułkę ,cebulę i wątróbkę. Czynność powtarzamy 3-krotnie.
Do masy mięsnej wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do mięsa wlewamy też wywar z duszenia w takiej ilości by masa nie była zbyt gęsta.
Spód długiego prodiża wykładamy pergaminem, przekładamy mięsną masę i pieczemy ok. 70-80 minut w tem. 180 stipni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 02.02.2019 09:46
Smakowity pasztet :)
ben-ka 04.02.2019 19:57
Dziękuję :)
Pani Domu 05.09.2016 20:26
świetny pasztet
ben-ka 28.01.2016 11:40
Wiem Olu, Ty to jesteś specjalistką od chleba :) dawaj ten chleb będziemy jadły.
Alex_M 23.01.2016 22:46
wyciągaj pasztet, idę do Ciebie z chlebem :D
monikaT83 23.01.2016 21:53
mmm aż mi przez ekran zapachniało:) cudny pasztet!
jagoda5913 23.01.2016 00:27
fajny pomysł
ben-ka 22.01.2016 22:44
Może wreszcie dasz się skusić na te grzybki.....mam dużo, bardzo dużo !!!
Róża1 22.01.2016 22:38
przepyszny pasztecik , aż ślinka leci :-).
misia53 22.01.2016 22:11
Na tak pyszny pasztecik mogę jedynie przyjechać do Ciebie Beniu , bo grzybków nie posiadam a kupić no.......
Wiktoria29 22.01.2016 21:31
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak