Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z suszoną śliwką i brzoskwinią
Zalej gorącą wodą,dodaj kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela
angielskiego i jałowca.Gotuj na małym
ogniu pod przykryciem aż do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę i
zeszklij na oleju.
Ugotowane mięso,przepuść 2 krotnie przez maszynkę do mielenia.
Do mięsa wieprzowego i drobiowego dodaj jajka,kaszkę
kukurydzianą,przyprawę do
pasztetów,pokrojoną w większe kawałki śliwkę i brzoskwinię
oraz wywar. Dokładnie wymieszaj.Dodaj zeszkloną cebulę,połącz. Wąską
podłużną formę ,wyłóż papierem do pieczenia
Napełnij masą.Wierz posmaruj olejem. Wstaw na około 1,5 godziny do
piekarnika nagrzanego do temp.190 stopni. Po 45 minutach pieczenia pasztet
przykryj folią aluminiową.