Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z soczewicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 3 sztuki
soczewica zielona 1 szklanka
wątróbka drobiowa 300 gram
wątróbka cielęca 300 gram
filet z kurczaka 500 gram
nogi z królika 4 sztuki
marchewka 2 sztuki
seler 1/4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
majeranek 2 łyżeczki
masło klarowane do smażenia
jajko 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicą

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ma maśle klarowanym.
Soczewicę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli.
Krok 1 - Pasztet z soczewicą foto
2
Mięso (oprócz wątróbki) ugotować razem z warzywami w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Ugotowane mięso i warzywa wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia na dużych oczkach.
Wątróbkę ugotować oddzielnie i również zmielić.
Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pasztet z soczewicą foto
3
Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pasztet z soczewicą foto
4
Dodać rozbełtane jajko. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremek. Piec około godziny w 180stopniach. Można posypać wierzch płatkami owsianymi lub bułką tartą.
Krok 4 - Pasztet z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 23.04.2016 07:28
smaczny pasztet
Skotka 22.04.2016 22:44
Świetny pasztet:)
IKrakowianka 22.04.2016 22:34
fajny pomysł
norweska20 22.04.2016 20:52
ciekawa jestem smaku takiego pasztetu :) wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak