Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
seler
1 kilogram -
pieczarka
1,5 kilograma -
marchew
1 sztuka -
cebula
2 sztuki -
czosnek
3-4 ząbki -
pietruszka
1 sztuka -
koperek
1 pęczek -
masło roślinne
250 gramów -
jajko
3 sztuki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka -
woda
1,5 szklanki -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pasztet z selera i pieczarek
Cebulę poszatkować i podsmażyć. Seler, marchewkę, pietruszkę i pieczarki zetrzeć na tarce. Starte warzywa przełożyć na patelnię i dusić razem z cebulą. Dodać przyprawę uniwersalną i posiekany koperek. Masę wystudzić. Dodać jajka, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Przełożyć do blachy 12x30 i piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Komentarze (9)