Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z selera i dyni Zewy

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ten seler jest tak dobry, że na pewno zrobicie kolejną porcję. Możecie robić różne modyfikacje. Moi domowi mięsożercy jedzą go z apetytem i co jakiś czas proszą o upieczenie. A skoro mięsożerca zajada taki pasztet bardzo chętnie to znaczy, że na pewno jest dobry. Polecam!

Składniki:

Składniki główne:

seler korzeniowy 1 sztuka
dynia 500 gramów
cebula 2 sztuki
jajka duże 2 sztuki
płatki owsiane górskie 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
kasza manna 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Musztarda jalapeno Prymat 2 łyżki
Musztarda czosnkowa Prymat 2 łyżki
sos 2 łyżki
żółty ser 300 gramów
świeża natka pietruszki 1 pęczek

Dodatkowo do blachy:

Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej 2 łyżki

Porada

Seler ma być duży. Sos jaki dodatkowo użyłam do smaku to ostry sos mango.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z selera i dyni Zewy

Seler obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować prawie do miękkości. Wystudzić.
W maszynce do mielenia mięsa zmielić seler, cebulę, dynię i ser. Do zmielonych składników dodać pozostałe i wymieszać masę.

Masę na pasztet przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Pasztet piec godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i podawać sam lub z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak