Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z podgrzybków

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki 1 kg
jaja 3 M (średnie)
kasza gryczana 100 gram
olej słonecznikowy 1/3 szklanki
masło klarowane 2 łyżki
cebula 1 średnia
por 100 gram
śliwki suszone kilka
sól 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżka
rozmaryn świeży 1 gałązka
czosnek 2-3 ząbki
chili wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z podgrzybków

Kroki postępowania

1
Podgrzybki dokładnie oczyścić, osobiście nie polecam myć grzybów w wodzie. Czyszczę je nożem, gąbką i ręcznikami kuchennymi.Ale każdy robi jak chce i mu wygodnie.
Grzyby pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać rozdrobnioną cebulkę i grzyby. Smażyć aż puszczą 'soki'. Wtedy dodać pokrojonego pora, sól, pieprz, pokrojone śliwki suszone. Smażyć około 5 minut odstawić do wystygnięcia.
Krok 1 - pasztet z podgrzybków foto
2
Grzyby przełożyć do malaksera. Dodać zmieloną w elektrycznym młynku do kawy kaszę gryczaną (lub użyć mąkę gryczaną), jaja, olej, przyprawy i czosnek. Wszystko zmiksować na papkę.
Krok 2 - pasztet z podgrzybków foto
3
Przygotować formę keksową o dł. około 22-23 cm. Polecam piec pasztety w formie wyłożonej papierem do pieczenia, łatwiej je wyjąć. Przełożyć masę do formy.
Krok 3 - pasztet z podgrzybków foto
4
Piec około 50 minut w 160 stopniach.
Krok 4 - pasztet z podgrzybków foto
5
Po upieczeniu jeszcze ciepły pasztet już można kroić. Gotowe, smacznego.
Pyszny jest z keczupem, musztardą, pastą z pietruszki.. polecam.
Krok 5 - pasztet z podgrzybków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 23.10.2013 08:07
Wspaniały pomysł, z pewnością aromatyczny i smaczny.
ONY_za_kare 18.10.2013 11:03
dla mnie bomba :)
migotka28 17.10.2013 22:47
lubie pasztety ale takiego nie jadłam
fotoviderek 17.10.2013 12:35
Musi być smaczny :)
olkaaa 17.10.2013 10:49
fajny przepis
Alex_M 17.10.2013 10:48
nigdy takiego nie robiłam :) wygląda bardzo apetycznie :)
Krystyna32 17.10.2013 08:53
domowy najlepszy
w mojej kuchni 16.10.2013 21:10
same smakołyki
Kolorowa 16.10.2013 20:46
Musi być pyszny ;)
Katarzyna59 16.10.2013 18:44
jeszcze takiego nie jadłam, super
tatiana2 16.10.2013 17:50
ojej ale bym zjadła taki pasztecik :)
Kuchenka 16.10.2013 17:23
cudne, z chęcią bym skosztowała
Stenka 16.10.2013 16:52
ciekawy przepis
joanna30 16.10.2013 16:16
Ale pychota :)))
2milutka 16.10.2013 15:52
ale pysznosci! zabieram przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak