Pasztet z pieczarek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarek

    50 dag
  • wątróbek drobiowych

    15 dag
  • mąki pszennej

    1 łyżka
  • jajka

    3 szt
  • małe czerstwe bułki

    3 szt
  • mleka

    1 szklanka
  • ziół prowansalskich Prymat

    2 łyżeczki
  • szczypta soli i pieprzu czarnego mielonego Prymat

    1 szczypta
  • cebula

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i pokrojone pieczarki udusić razem z pokrojoną cebulą na łyżce oleju. Wątróbki oczyścić, opłukać, obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałym oleju. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki, wątróbki i bułkę zemleć. Do masy dodać żółtka, zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie mieszając połączyć z masą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką, przełożyć masę i piec 25-35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po ostudzeniu podawać do pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (55)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SylwiaMagdaSabin 22.01.2014 17:08
Zaskoczona jestem taki pomysłem, ale zapewne super smakuje.
1j1o1l1a1 03.08.2012 10:29
może mi pasować :)
eewelina 14.07.2012 01:03
ma inny smak niż tradycyjny pasztet
[email protected] 21.01.2012 04:06
musze zrobic
artur7 27.12.2011 16:00
pyszny
agnieszka214 27.12.2011 12:25
lubie
caralajna 29.11.2011 23:43
fajny przepis, dzięki!
Norgiusz 26.10.2011 16:54
super
lipka02 22.10.2011 12:25
pasztet to coś świetnego
SylwiaMagdaSabin 18.10.2011 15:47
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat