Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaczki z bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 kilogramy
wątróbka drobiowa 300 gram
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
por kawałek
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 sztuk
majeranek do smaku
sól i pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
kajzerka 2 sztuki
jajko 2 sztuki
żurawina suszona 100 gram
śliwki suszone 100 gram
rosół 150 ml.
olej do smażenia

Porada

Bardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaczki z bakaliami

Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy, przekładamy razem z kaczką do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebule obieramy, kroimy w pióra podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Na tłuszczu po smażeniu cebuli podsmażamy wątróbkę, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mięso z kaczki oddzielamy od skóry i kości, kajzerki namaczamy w wodzie , odciskamy. Mięso z kaczki, podsmażoną cebulę i wątróbkę, marchewki, selera, pietruszkę i namoczoną bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy wywar z mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, masę dokładnie wyrabiamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, razem z suszoną żurawiną sparzmy gorącą wodą, dodajemy do masy i ponownie wyrabiamy. Przekładamy do foremek aluminiowych i wyrównujemy wierzch maczając łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet pozostawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki, kroimy schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.01.2017 17:30
Na pewno jest bardzo smaczny
jagoda5913 12.01.2017 14:32
super pasztet
Barbara13 11.01.2017 22:09
Rewelacyjny pasztecik
Ada-Gaba 11.01.2017 20:37
pyszny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak