Pasztet z kaczki z bakaliami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kilogramy
  • wątróbka drobiowa

    300 gram
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • por

    kawałek
  • cebula

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 sztuk
  • majeranek

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • kajzerka

    2 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • żurawina suszona

    100 gram
  • śliwki suszone

    100 gram
  • rosół

    150 ml.
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy, przekładamy razem z kaczką do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebule obieramy, kroimy w pióra podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Na tłuszczu po smażeniu cebuli podsmażamy wątróbkę, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mięso z kaczki oddzielamy od skóry i kości, kajzerki namaczamy w wodzie , odciskamy. Mięso z kaczki, podsmażoną cebulę i wątróbkę, marchewki, selera, pietruszkę i namoczoną bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy wywar z mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, masę dokładnie wyrabiamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, razem z suszoną żurawiną sparzmy gorącą wodą, dodajemy do masy i ponownie wyrabiamy. Przekładamy do foremek aluminiowych i wyrównujemy wierzch maczając łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet pozostawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki, kroimy schłodzony.
bogusia 82
Bardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 12.01.2017 17:30
Na pewno jest bardzo smaczny
jagoda5913 12.01.2017 14:32
super pasztet
Barbara13 11.01.2017 22:09
Rewelacyjny pasztecik
Ada-Gaba 11.01.2017 20:37
pyszny pasztecik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat