Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaczki kardamonowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z kaczki 1 kg
wątróbka drobiowa 20 dag
cebula 1
marchewka 2
pietruszka 1
seler 1
sól do smaku
kardamon 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaczki kardamonowy

Kroki postępowania

1
Części kaczki (4 nóżki i trochę wyciętego mięsa), wątróbkę drobiową oraz obrane warzywa gotujemy na parze do miękkości.
Krok 1 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto
2
Najpierw parowałem mięso kacze z wątróbką.
Krok 2 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto
3
W drugiej turze warzywa.
Krok 3 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto
4
Miękkie mięso oddzielamy od kości.
Krok 4 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto
5
Wraz z warzywami dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 5 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto
6
Wyłuskane ziarna kardamonu ucieramy w moździerzu. Wraz z solą dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy i wykładamy do formy.
Krok 6 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto
7
Wygładzamy brzegi i wkładamy do piekarnika.
Krok 7 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto
8
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C.
Krok 8 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto
9
Po zakończeniu pieczenia pasztet wyciągamy. Czekamy kilkanaście minut, aby wystygł i porządnie stężał. Smacznego.
Krok 9 - Pasztet z kaczki kardamonowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 05.03.2013 11:29
musi być smaczny:-)
ewelinapac 07.02.2013 20:51
takiego jeszcze nie robiłam , pewnie smaczny
MAR3STA 30.10.2012 01:00
fajny sposób na mięsko z kaczki, chyba sobie upoluje jedną;)
olkaaa 29.10.2012 20:22
super przepis
Sroczka 24.10.2012 22:17
Prawdziwy smakołyk.
Magdalena1110 24.10.2012 21:14
idealny
K&J 24.10.2012 21:10
wygląda świetnie, jeszcze nie używałam kardamonu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak