Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 2 szt
wątróbka drobiowa 300 g
pierś z indyka 250 g
cebula 1 szt
masło ziołowe 60 g
ząbek czosnku 1 szt
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/4 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Porada

Ja do mojego pasztetu użyłam wątróbki z indyka, ale można ją zastąpić wątróbką z kurczaka, która jest łatwiej dostępna.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika

Kroki postępowania

1
Piekarnika nastawić na 200 st.Paprykę umyć, skropić oliwą i piec w piekarniku przez pół godziny.Po wyjęciu z piekarnika owinąć folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Kiedy papryka nie jest już gorąca zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę.
Krok 1 - Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika  foto
2
Pierś z indyka i wątróbkę pokroić. Podsmażyć wątróbkę na oliwie. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, jeszcze chwilę smażyć.
Krok 2 - Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika  foto
3
Na tej samej patelni usmażyć indyka, odstawić do ostygnięcia, nie musi być całkiem zimne, ważne aby mięso nie było gorące.
Krok 3 - Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika  foto
4
Wszystkie składniki umieścić w głębokim naczyniu, dodać przyprawy i blenderem zmiksować na gładką masę.
Krok 4 - Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika  foto
5
Masę przekładać do słoików, zostawić ok 2 cm przestrzeni od brzegu. Pasteryzować przez 30 min od chwili zagotowania. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Krok 5 - Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 20.09.2016 11:45
Taki pasztecik na domowym chlebku... mmm, pychota :)
Edith85 20.09.2016 08:22
Smakowity pasztecik
justynkag 20.09.2016 06:37
Bardzo fajny pomysł,ciekawy.
MałaMi89 19.09.2016 22:29
Bardzo jestem ciekawa smaku!
Stenka 19.09.2016 20:42
smaczne smarowidło
kd045 19.09.2016 20:14
fajny pomysł ;]
benka 19.09.2016 19:43
zdrowy do pieczywa, bez chemii którą faszerują gotowe
Marta1986 19.09.2016 18:44
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak