Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

PASZTET foremka 10x20 cm

  • mięso gotowane

    700 gram drobiowe
  • wątróbka drobiowa

    300 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    0,5 z rosołu
  • pietruszka

    1 z rosołu
  • bułka czerstwa

    1 mała pszenna
  • mleko

    do namoczenia bułki
  • jajka

    2 sztuki
  • pieprz

    do smaku
  • sól do smaku

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    2 szczypty
  • czosnek

    2 ząbki
  • bułka tarta

    do formy
  • olej

PORZECZKOWA GALARETKA

  • woda

    0,5 szklanki
  • galaretka

    1 porzeczkowa
  • czarna porzeczka

    450 gram
  • cukier

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
Mięso obieramy z kości (waga 700 gram to waga po obraniu już). Obrane mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 2 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
Wątróbkę przysmażamy na oleju, przyprawiamy, studzimy i także mielimy.
Krok 3 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
Bułkę namaczamy w mleku. Gotową odciskamy i mielimy wraz z marchwią, pietruszką, czosnkiem i pokrojoną cebulą.
Krok 4 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajka. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Gotową masę przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą. Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.
Po wyjęciu dokładnie studzimy.
Krok 5 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
GALARETKA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymałam 1 i 1/3 szklanki musu porzeczkowego.
Mus wraz z wodą podgrzewamy. W gorącym rozpuszczamy galaretkę. Ewentualnie możemy go dosłodzić. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Blaszkę w której pieczony był pasztet wykładamy złotkiem. Na jej dno wylewamy około 1 cm warstwę galaretki. Odstawiamy ją do zastygnięcia do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie zastygniętą galaretkę smarujemy delikatnie płynną galaretką. Na wierzch wykładamy upieczony i zimny pasztet. Luki wokół brzegów zalewamy pozostałą galaretką. Całość ponownie schładzamy do zastygnięcia.
Gotowy pasztet wyciągamy z formy, porcjujemy i podajemy!
Jadwiga/Jaga85
Połączenie pasztetu i orzeźwiającej galaretki porzeczkowej jest niesamowite!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mami93

31.12.2015 19:06
Pięknie wygląda :)

Stenka

14.12.2015 19:45
ciekawa propozycja składników

MałaMi89

05.12.2015 23:34
Ten przepis mnie zachwyca :) ciekawe jak by się taki pasztet przyjął u mnie w domu... ;)

Renataj

05.12.2015 22:04
Rewelacyjnie się prezentuje:)

ania2610

05.12.2015 20:39
wspaniały pasztet podany zupełnie inaczej - wygląda doskonale!

wwwiolka

05.12.2015 19:59
Bardzo fajny przepis.

Ola1984

05.12.2015 17:40
Wygląda fantastycznie :)

halina17

05.12.2015 15:29
Pomysłowy przepis :)

Mniam

05.12.2015 14:55
Pomysł na tą galaretkę jest rewelacyjny!

mysza75

05.12.2015 14:40
jakie pyszny pasztecik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat