Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
fasola konserwowa
2 puszki (lub 250 g suchej) -
marchew
1-2 duże -
suszone pomidory
70 g -
cebula
1 mała -
czosnek ząbki
1-2 sztuki -
siemię lniane
1 łyżeczka (mielonego) -
Czosnek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
oregano
1 łyżeczka -
olej
3-4 łyżki (z pomidorów suszonych) -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Pasztet z fasoli z puszki (zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek, fit )
Marchewkę bez obierania wkładamy do osobnego garczka i gotujemy do miękkości. Ugotowaną, studzimy i obieramy ze skórki
Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżeczki oleju z pomidorów. Cebulę dość drobno kroimy i wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy nie za długo żeby czosnek nam się zanadto nie spiekł.
Fasolę wrzucamy do wyższego naczynia i blenderem dokładnie mielimy na jednolitą masę. Kolejno dodajemy marchew, suszone pomidory. Do miski dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mielony len, oregano, sól pieprz i opcjonalnie czosnek granulowany. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
Keksówkę przed pieczeniem możemy posmarować oliwą i oprószyć zmielonym lnem, ale jeśli tego nie zrobicie pasztet i tak powinien się upiec. Do foremki przekładamy i równamy masę. Nasz pasztet pieczemy przez 40 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do temperatury 180. Po upieczeniu formę z pasztetem wyjmujemy i studzimy.
Pasztet podajemy dopiero gdy wystygnie.
Składniki na foremkę 26x11cm lub podobną.![]()
Komentarze (4)