Pasztet z fasoli z puszki (zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek, fit )

Pasztet z fasoli z puszki (zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek, fit )

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola konserwowa

    2 puszki (lub 250 g suchej)
  • marchew

    1-2 duże
  • suszone pomidory

    70 g
  • cebula

    1 mała
  • czosnek ząbki

    1-2 sztuki
  • siemię lniane

    1 łyżeczka (mielonego)
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • olej

    3-4 łyżki (z pomidorów suszonych)
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pasztet z fasoli z puszki (zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek, fit )

Fasolę z puszki wyjmujemy i płukamy pod bieżącą wodą. (Suchą fasolę namaczamy minimum 12 h. Na następny dzień odlewamy wodę w której się moczyła i wlewamy świeżej. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości (ok. 45 minut).

Marchewkę bez obierania wkładamy do osobnego garczka i gotujemy do miękkości. Ugotowaną, studzimy i obieramy ze skórki

Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżeczki oleju z pomidorów. Cebulę dość drobno kroimy i wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy nie za długo żeby czosnek nam się zanadto nie spiekł.

Fasolę wrzucamy do wyższego naczynia i blenderem dokładnie mielimy na jednolitą masę. Kolejno dodajemy marchew, suszone pomidory. Do miski dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mielony len, oregano, sól pieprz i opcjonalnie czosnek granulowany. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.

Keksówkę przed pieczeniem możemy posmarować oliwą i oprószyć zmielonym lnem, ale jeśli tego nie zrobicie pasztet i tak powinien się upiec. Do foremki przekładamy i równamy masę. Nasz pasztet pieczemy przez 40 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do temperatury 180. Po upieczeniu formę z pasztetem wyjmujemy i studzimy.
Pasztet podajemy dopiero gdy wystygnie.
slodkieniebo
Składniki na foremkę 26x11cm lub podobną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

mileneczka5 06.11.2015 17:55
smacznie , pysznie...
Damiano
Damiano 06.11.2015 14:39
Bardzo dobry
gosia56 06.11.2015 14:17
na pewno pyszny
Joannasz3190 06.11.2015 13:31
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat