Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    1/2 szklanki
  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • przyprawa curry

    11/4 łyżeczki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • sól do smaku

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • majeranek Prymat

    4 szczypty
  • musztarda sarepska

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    4 szczypty
  • ziele angielskie całe

    2 sztuki
  • kminek mielony

    2 szczypty
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • papryka słodka mielona

    11/4 (wędzona)
  • soczewica czerwona

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę do miękkości. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek i smażyć, aż czosnek zmięknie. Soczewicę namoczyć na noc. Następnego dnia wylać wodę z soczewicy i zalać ją świeżą wodą ponad 2 cm i włożyć do garnka. Soczewicę gotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, curry, papryki, majeranku i kminku. Z gotującej soczewicy ściągać szumowiny od czasu do czasu. Kiedy soczewica będzie miękka należy ją doprawić do smaku solą, pieprzem i ostudzić. Następnie soczewicę razem z wodą od gotowania należy zmiksować. W razie potrzeby można doprawić do smaku. Do zmiksowanej soczewicy należy dodać usmażoną cebulę, musztardę, płatki owsiane, bułkę tartą, jajko i całość dobrze wymieszać. Formę o wym. 30*10 wysmarować odrobiną oleju i obsypać trzema łyżkami płatków owsianych. Do formy wlać gotową masę. Piekarnik (z termoobiegiem) nagrzać do temp. 160 stopni Celsjusza i zapiekać przez czas około 40-45 min, lub do czasu kiedy wykałaczka będzie czysta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

06.03.2014 19:21
Lubię taki pasztet :-)

Anna169Hosz

23.09.2013 14:16
Podoba mi się ten przepis.

ONY_za_kare

25.08.2013 09:18
swietny ten pasztet

Róża1

01.07.2013 22:28
fantastyczny pomysł:-), podziwiam:-)

caralajna

30.05.2013 06:06
bardzo fajny Tobie wyszedł, taki zwięzły, pysznie doprawiony, mniam

Stenka

24.05.2013 16:20
ciekawy przepis

IwonaDD

22.05.2013 12:43
super pasztecik, a jaki zdrowy

Alex_M

17.05.2013 13:22
fantastyczny!

gosia56

15.05.2013 15:51
napewno pyszny pasztet

adelajda

12.05.2013 17:10
ale super pokazany i smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat