Pasztet z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    1/2 szklanki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    11/4 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • sól do smaku

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • Majeranek suszony Prymat

    4 szczypty
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypty
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • Kminek mielony Prymat

    2 szczypty
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    11/4 (wędzona)
  • soczewica czerwona

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę do miękkości. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek i smażyć, aż czosnek zmięknie. Soczewicę namoczyć na noc. Następnego dnia wylać wodę z soczewicy i zalać ją świeżą wodą ponad 2 cm i włożyć do garnka. Soczewicę gotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, curry, papryki, majeranku i kminku. Z gotującej soczewicy ściągać szumowiny od czasu do czasu. Kiedy soczewica będzie miękka należy ją doprawić do smaku solą, pieprzem i ostudzić. Następnie soczewicę razem z wodą od gotowania należy zmiksować. W razie potrzeby można doprawić do smaku. Do zmiksowanej soczewicy należy dodać usmażoną cebulę, musztardę, płatki owsiane, bułkę tartą, jajko i całość dobrze wymieszać. Formę o wym. 30*10 wysmarować odrobiną oleju i obsypać trzema łyżkami płatków owsianych. Do formy wlać gotową masę. Piekarnik (z termoobiegiem) nagrzać do temp. 160 stopni Celsjusza i zapiekać przez czas około 40-45 min, lub do czasu kiedy wykałaczka będzie czysta.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 06.03.2014 19:21
Lubię taki pasztet :-)
Anna169Hosz 23.09.2013 14:16
Podoba mi się ten przepis.
ONY_za_kare 25.08.2013 09:18
swietny ten pasztet
Róża1 01.07.2013 22:28
fantastyczny pomysł:-), podziwiam:-)
caralajna 30.05.2013 06:06
bardzo fajny Tobie wyszedł, taki zwięzły, pysznie doprawiony, mniam
Stenka 24.05.2013 16:20
ciekawy przepis
IwonaDD 22.05.2013 12:43
super pasztecik, a jaki zdrowy
Alex_M 17.05.2013 13:22
fantastyczny!
gosia56 15.05.2013 15:51
napewno pyszny pasztet
adelajda 12.05.2013 17:10
ale super pokazany i smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat