Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wieprzowy ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba wieprzowa 20 dag
mięso wieprzowe 70 dag
podgardle wieprzowe 20 dag
śliwki suszone bez pestek 15 dag
bułka czerstwa 1
jaja 2
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wieprzowy ze śliwkami

Śliwki i mięso umyć. Wątrobę pozbawić błon i żył, opłukać. Mięso i podgardle ugotować z przyprawami, wyjąć. Bułkę namoczyć w szklance rosołu, następnie odcisnąć. Do gorącego wywaru wrzucić wątrobę na kilka minut, odcedzić. Wszystkie rodzaje mięs i bułkę przepuścić przez maszynkę trzykrotnie. Masę dokładnie wyrobić z jajami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śliwki, wymieszać. Formę wysmarować grubo tłuszczem, posypać tartą bułką i wyłożyć masę mięsną ze śliwkami. Ugnieść łyżką. Piec w 180 stopniach. Gdy boki zaczną się rumienić, wyjąć i po wystudzeniu wyłożyć z formy.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.03.2014 08:12
smakowita propozycja
gibli 24.02.2014 17:57
ten pasztecik podoba mi się)
Przepisy Joanny 20.02.2014 19:50
nie piekłam ze śliwkami, ciekawy przepis
probofka 20.02.2014 18:11
uwielbiam takie połączenia ze śliwkami
babajaga1969 20.02.2014 13:13
smacznie wygląda - watro wypróbować przepis
adelajda 20.02.2014 12:40
domowe najbardziej lubię :)
Konczi 20.02.2014 11:51
wygląda na apetyczny
tomek18 20.02.2014 11:37
smaczny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak