Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowy mięsny pasztet w aromatycznej galarecie na bazie półsłodkiego wina, malin i żurawiny.

Składniki:

Pasztet

udka z kurczaka 500 g
karkówka 500 g
wołowina 200 g
wątróbka 300 g
ziele angielskie 9 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuk
marchew 2 sztuk
pietruszka 1 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
cebulka 2 szt.
jaja 2 szt.
mleko 1 szklanka
kajzerka 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypta
sól 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta
olej do wysmarowania 1 duża łyż.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 duża łyż.

Galaretka

żurawina suszona 150 g
maliny świeże 1 szklanek
wino półsłodkie 1 szklanka
woda 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

Wykonanie

1

Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.

Krok 1 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
2
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną
w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.
Krok 2 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
3

Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach
8 x 28 cm.

Krok 3 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut a następnie wystudzić.
Krok 4 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
5
Galaretka
Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblenderować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stęgnięcia.
Krok 5 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
6

Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na ostygniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60 minut.

Krok 6 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak