Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pasztet
-
udka z kurczaka
500 g -
karkówka
500 g -
wołowina
200 g -
wątróbka
300 g -
ziele angielskie
9 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuk -
marchew
2 sztuk -
pietruszka
1 szt. -
ząbki czosnku
2 szt. -
cebulka
2 szt. -
jaja
2 szt. -
mleko
1 szklanka -
kajzerka
1 szt. -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
2 szczypta -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 szczypta -
olej do wysmarowania
1 duża łyż. -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 duża łyż.
Galaretka
-
żurawina suszona
150 g -
maliny świeże
1 szklanek -
wino półsłodkie
1 szklanka -
woda
1 szklanka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 duża łyż.
Sposób przygotowania
Wykonanie

Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.

w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.

Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach
8 x 28 cm.


Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblenderować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stęgnięcia.

Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na ostygniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się