Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Domowy mięsny pasztet w aromatycznej galarecie na bazie półsłodkiego wina, malin i żurawiny.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasztet

  • udka z kurczaka

    500 g
  • karkówka

    500 g
  • wołowina

    200 g
  • wątróbka

    300 g
  • ziele angielskie

    9 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuk
  • marchew

    2 sztuk
  • pietruszka

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • cebulka

    2 szt.
  • jaja

    2 szt.
  • mleko

    1 szklanka
  • kajzerka

    1 szt.
  • mielona gałka muszkatołowa Prymat

    2 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 szczypta
  • olej do wysmarowania

    1 duża łyż.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 duża łyż.

Galaretka

  • żurawina suszona

    150 g
  • maliny

    1 szklanek
  • wino półsłodkie

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto

Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.

Krok 2 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną
w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.
Krok 3 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto

Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach
8 x 28 cm.

Krok 4 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut a następnie wystudzić.
Krok 5 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
Galaretka
Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblenderować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stęgnięcia.
Krok 6 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto

Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na ostygniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat