Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet w kruchym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30dag
masło 15dag
sól
Farsz:
mięso wołowe 20dag
wątróbki z kurczaka 20dag
cebule 2
mleko
jajko 2
natka pietruszki 1/2pęczka
masło do formy
karkówka wieprzowa

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet w kruchym cieście

Zagnieść składniki ciasta,dodając po trochu wodę 250ml.Wstawić na 1godz do lodówki.Mięso i wątróbki pokroić.Cebulę posiekać.Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć,zemleć 2 razy z mięsem,wątróbkami oraz cebulą.Dodać jajka,posiekaną natkę,przyprawę do pasztetów,wymieszać.Ciasto rozwałkować na grubość ok.3mm.Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem tak,aby wystawało 3cm ponad brzeg.Tak przygotowaną foremkę napełnić farszem,brzegi uformować,posmarować rozmąconym jajkiem.Zbędne kawałki ciasta odkroić,zagnieść,wyciąć z nich gwiazdki,ułożyć na wierzchu pasztetu.Też posmarować jajkiem.Pasztet piec 1,2godz. na początku w 230stopniC,a gdy ciasto się przyrumieni,zmniejszyć temp.do 180stopniC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak