Pasztet jajeczny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka ugotowane na twardo

    10 sztuk
  • jajka

    5 sztuk
  • parówki cienkie

    3 sztuki
  • ser żółty

    100 g
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • por

    kawałek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • Kminek mielony Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet jajeczny foto
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,
Krok 2 - Pasztet jajeczny foto
paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora, ser ścieramy na drobniutko
Krok 3 - Pasztet jajeczny foto
łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę do smaku gałką muszkatołową, solą,kminkiem i pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką.Parówki obieramy z folii.
Krok 4 - Pasztet jajeczny foto
Naczynie ceramiczne o wym 27/14 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy połowę masy jajecznej kładziemy wzdłuż parówki
Krok 5 - Pasztet jajeczny foto
przykrywamy resztą masy.Naczynie przykrywamy folią aluminiową -wierzch i ustawiamy w większej blaszce napełnionej do 1/4 powierzchni naczynia wodą.Pieczemy około 1,2 godz w temp 180*c.na parę minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. Wyjąć z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia.Zimny pasztet kroić na grube plastry serwować z sosem chrzanowym na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 01.03.2015 23:14
smakowita i apetyczna propozycja :)
wwwiolka 24.02.2015 12:47
Pięknie się prezentuje.
Kuchnia Marty 22.02.2015 22:04
Ale super pomysł! Wygląda świetnie :)
Kuchenka 22.02.2015 20:45
świetnie wygląda
IwonaDD 22.02.2015 17:04
przepis rewelacja!!! wygląda wspaniale i aż kusi by się poczęstować!
Grazyna0211 22.02.2015 17:00
bardzo fajny pomysł
Skotka 22.02.2015 16:52
W sam raz na święta:)
Katarzyna59 22.02.2015 14:53
wygląda przepysznie
Alex_M 22.02.2015 14:36
podoba mi się :)
molanka 22.02.2015 14:29
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat