Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z rozmarynem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa

udka z kurczaka 5 sztuk
wątróbka drobiowa 20 deko
marchew 2 sztuki
seler 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
bułka czerstwa 2 sztuki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

przyprawy

sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
natka pietruszki
przyprawa uniwersalna Kucharek

Porada

blacha 25 na 35

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z rozmarynem

Kroki postępowania

1
1. Oczyszczone mięso drobiowe zalewamy zimną wodą, dodajemy warzywa, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy .Gdy mięso bedzie miękkie , studzimy i oddzielamy je od kości .Mięso mielimy razem z marchewką i surową wątróbką. Dodajemy namoczoną w bulionie bułkę, jajka i przyprawy. w tym rozmaryn..Wyrabiamy masę. ( jesli masa jest zbyt gesta dodajemy troche bulionu.)
Krok 1 - Pasztet drobiowy   z rozmarynem foto
2
2. Wyrobioną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ., natłuszczonej i posypanej bułką tartą/
Krok 2 - Pasztet drobiowy   z rozmarynem foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 60 minut , aż pasztet sie zrumieni, a boki zaczną odstawać od formy.
Krok 3 - Pasztet drobiowy   z rozmarynem foto
4
Po przestudzeniu dekorujemy natka, smacznego
Krok 4 - Pasztet drobiowy   z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 03.11.2015 06:19
pyszny pasztecik
halina17 02.11.2015 20:03
Dobry domowy pasztet.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak