Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet domowy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

boczek 30 dag
karkówka 30 dag
łopatka bez kości 30 dag
wątróbka drobiowa 40 dag

Dodatki

cebula biała 2 sztuki
bułka pszenna 2 sztuki
listek bobkowy 4 sztuki
ziele angielskie 8 ziarenek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet domowy.

Do garnka wkładamy tłuszcz (np rama) i czekamy aż się rozgrzeje. Wkładamy mięso - boczek, karkówkę, łopatkę i wątróbkę. Gdy mięso się przesmaży dodajemy trochę wody i wkładamy 2 bułki i 2 całe cebule i czekamy aż woda odparuje i mięso zmięknie.
Ostudzone mięso mielimy wraz z bułkami i cebulą. Cały płyn ze smażenia odcedzamy (żeby ziele angielskie itd nie znalazło się w mięsie) i wlewamy do zmielonego mięsa. Dodajemy do tego gałkę oraz jajo. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Na samą gorę kładziemy kilka cieniutkich plasterków masła. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok godzinę.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak