Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTET DOMOWY

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gotowane z rosołu 1-1,5 kg
Wątróba (z kurczaka) 300 gram
podgardle 700 gram
cebula 1 szt
bułka czerstwa 2 szt
jaja 3 szt
boczek wędzony 300 gram
warzywa 1 (z rosołu)

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTET DOMOWY

Podgardle zalewamy wodą tak, aby tylko przykryło. Dodajemy warzywa i prużymy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy rozmrożone mięso ( wołowina, kurczak, indyk) i wędzony boczek. Wątróbkę przesmażamy na smalcu, dodajemy cebulkę. Przekręcamy maszynką (najlepiej 2 razy) mięso, boczek, wątróbkę z cebulką, bułki po namoczeniu, warzywa (tu uwaga, pasztet z warzywami ma krótszy termin do spożycia). Do masy dodajemy żółtka, ubitą pianę, przyprawy( sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku , wiadomo każdy lubi inaczej dorobiony, próbujemy i przyprawiamy). Masa powinna być luźna, można dolać wody z gotowania podgardla. Wszystko przekładamy do foremek i pieczemy ok. 1 godz. Pasztetu wychodzi sporo, ale po ostudzeniu możemy go przecież zamrozić. Smaczne

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 22.08.2013 13:47
nie robiłam jeszcze nigdy ,kmiedyś spróbuje
SmacznaPyza 21.11.2012 19:18
jakie mrożone mięso - nie widzę w składnikach? ile boczku? mięso gotowane z rosołu jakie - drobiowe, wołowe? ile to jest jedna porcja warzyw w rosołu bo każdy dodaje inaczej? jakie przyprawy i mniej więcej ile na taką ilość masy? na zdjęciu bardzo apetyczny pasztet, ale przepis do kosza....
Krakowianka 21.11.2012 14:34
Pasztet to moje smaki dzieciństwa!! babcia zawsze piekła! chyba też musze w koncu zrobic !!
iziona 21.11.2012 13:45
Taki pasztet to jest coś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak