Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 80 dag
boczek 30 dag
wątróbka drobiowa 30 dag
jajko 4
cebula 1 duża
marchew 1 duża
Majeranek suszony Prymat
pieprz
sól
bułka czerstwa 1
Liść laurowy suszony Prymat 1 duży
Ziele angielskie całe Prymat 6 kulek

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć. łopatkę i boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na rumiano na patelni.Zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojoną cebulę.
Krok 1 - Pasztet foto
2
Przełożyć do garnka, dodać lisic laurowy i ziele angielskie. Marchew oskrobać, pokroić na kawałki i dodać do mięsa. Wlać 200 ml wody, posolić i popieprzyć. Dusić pod przykryciem 50 minut.
Krok 2 - Pasztet foto
3
Dodać wypłukaną i osuszoną wątróbkę i dusić 15 minut. Wszystkie składniki osączyć na sitku. Ostudzić. W wywarze namoczyć bułkę.
Krok 3 - Pasztet foto
4
Mięso wraz z bułką zmielić przez maszynkę. Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić gładka masę.
Krok 4 - Pasztet foto
5
Blaszkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę na blaszkę.
Krok 5 - Pasztet foto
6
Pasztet zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut.
Krok 6 - Pasztet foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 22.04.2014 20:50
fajny przepis
adelajda 02.01.2014 16:12
domowy pasztet najlepszy
jeta72 23.07.2013 12:59
pasztet pierwsza klasa :-)
fotoviderek 02.04.2013 07:34
Pasztet pierwsza klasa :)
Poison1988 20.03.2013 16:49
domowy - najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak