Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z tymiankową nutą
Najpierw robimy farsz do pasztecików. Możemy zrobić go nawet dzień wcześniej. Wtedy się "przegryzie". Suszone grzyby przez kilka godzin moczymy w wodzie. Następnie gotujemy około 30 minut. Wywar z grzybów odstawiamy. Po ugotowaniu kroimy drobno. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy gotowane grzyby. Do całości dodajemy sól, pieprz i tymianek. Gdy odparuje woda odstawiamy całość do ostudzenia.
Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kapustę z marchewką. Porcjami dodajemy 1/4 szklanki wywaru, który pozostał z grzybów. Gdy odparuje woda dodajemy wcześniej przygotowane grzyby. Doprawiamy przyprawami według uznania.
Składniki na ciasto wyciągamy na wierzch wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. Rozkruszone drożdże dodajemy do śmietany i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej śmietanę z drożdżami. Następnie ścieramy do mąki masło na tarce i dodajemy jajka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4 mm. Ciasto smarujemy farszem zostawiając dłuższy brzeg nieposmarowany, aby można było skleić paszteciki. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i kroimy paszteciki o wielkości, która nam odpowiada. Zwinięte paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.