Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z tymiankową nutą

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Jeśli znudziły Ci się standardowe dania nie bój się zaszaleć z przyprawami. To może być wycieczka w nieznane.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 40 g
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
śmietana 12% 4 łyżki
masło 125 g
jajko 2 szt.

Farsz

kapusta 300 g
marchewka 1 szt.
grzyby suszone 100 g
pieczarki 100 g
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 3 szczypty
tymianek 3 szczypty
olej 5 łyżek

Dodatki na wierzch

jajko 1 szt.
sezam 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z tymiankową nutą

Najpierw robimy farsz do pasztecików. Możemy zrobić go nawet dzień wcześniej. Wtedy się "przegryzie". Suszone grzyby przez kilka godzin moczymy w wodzie. Następnie gotujemy około 30 minut. Wywar z grzybów odstawiamy. Po ugotowaniu kroimy drobno. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy gotowane grzyby. Do całości dodajemy sól, pieprz i tymianek. Gdy odparuje woda odstawiamy całość do ostudzenia.
Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kapustę z marchewką. Porcjami dodajemy 1/4 szklanki wywaru, który pozostał z grzybów. Gdy odparuje woda dodajemy wcześniej przygotowane grzyby. Doprawiamy przyprawami według uznania.

Składniki na ciasto wyciągamy na wierzch wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. Rozkruszone drożdże dodajemy do śmietany i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej śmietanę z drożdżami. Następnie ścieramy do mąki masło na tarce i dodajemy jajka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4 mm. Ciasto smarujemy farszem zostawiając dłuższy brzeg nieposmarowany, aby można było skleić paszteciki. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i kroimy paszteciki o wielkości, która nam odpowiada. Zwinięte paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak