Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paszteciki z mięsem i szpinakiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 1 kostka
jajko 4 szt.
mleko 2 szklanki
sól do smaku
łopatka bez kości 1 kg.
szpinak mrożony 1/2 opak.
masło 3 łyżki
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
pieprz ziarnisty wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki z mięsem i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Mięso gotuję w wodzie z dodatkiem ziela ang. liścia laurowego ,soli ,pieprzu ziarnistego.Po ugotowaniu ,czekam aż mięso ostygnie i przepuszczam przez maszynkę ,doprawiając do smaku.Z drożdży ,mąki i ciepłego mleka robię rozczyn.(konsystencja gęstej śmietany) i odstawiam do wyrośnięcia.Mąkę przesiewam na blat dodaję jajka ,wyrośnięty rozczyn, sól,resztę ciepłego mleka i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki .Odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 1 - paszteciki z mięsem i szpinakiem foto
2
Szpinak podsmażam na patelni z dodatkiem masła.
Krok 2 - paszteciki z mięsem i szpinakiem foto
3
gdy ciasto wyrośnie rozwałkowuję na cienkie placki, posypuję suszoną bazylią, układam liście podsmażonego szpinaku na to mięso i zawijam. tnę nożem w nieduże paszteciki.
Krok 3 - paszteciki z mięsem i szpinakiem foto
4
odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut ,po tym czasie smaruję roztrzepanym jajkiem i do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15 minut.
Krok 4 - paszteciki z mięsem i szpinakiem foto
5
po tym czasie są gotowe do spożycia.
Krok 5 - paszteciki z mięsem i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 04.04.2013 09:14
pyszne paszteciki
tomek18 29.03.2013 08:55
uwielbiam paszteciki
beniaminek 28.03.2013 12:52
fajne danie
gosia561 28.03.2013 12:51
idealne do barszczu
Monika58 28.03.2013 12:24
smaczne paszteciki
babajaga1969 28.03.2013 12:06
smaczne, lubię takie
migotka28 28.03.2013 11:44
fajny przepis
Piotr-21 28.03.2013 11:10
bardzo fajne
idealme 28.03.2013 11:07
z barszczykiem w sam raz !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak