Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 450 gram
masło lub margaryna 200 gram
jajko 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 100 ml

Farsz

cebula 1 sztuka
pieczarki 10 sztuk
kapusta kiszona 500 gram
masło 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
sól 1/3 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1/2 łyżki

dodatkowo

jajko 1 sztuka
kminek Prymat 2 łyżki

Porada

Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Można podawać z barszczykiem czerwonym.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na grubym poczku.
Krok 1 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
2
Cebulę obrać, i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
3
Masło roztopić na patelni, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
Krok 3 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
4
Dodać starte pieczarki i podsmażyć ciągle mieszając (w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody).
Krok 4 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
5
Kapustę kiszoną pokroić bardzo drobno.
Krok 5 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
6
Przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby cała kapusta została zakryta.
Gotować na małym ogniu podprzykryciem do miękkości (około 40 minut).
Krok 6 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
7
Po tym czasie odcedzić na sicie i połączyć z pieczarkami.
Krok 7 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
8
Dodać wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać do połączenia się składników.
Krok 8 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
9
Do miski wsypać odmierzoną ilość mąki.
Krok 9 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
10
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Krok 10 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
11
Otrzymane ciasto rozwałkować na grubośc ok 5 mm, podsypać mąką aby nie przykleiło się do blatu.
Krok 11 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
12
Z rozwałkowanego ciasta utworzyć pasy o szerokości ok 10 cm.
(mi wyszło z ciasta 5 takich pasów)
Krok 12 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
13
Wzdłuż ciasta ułożyć farsz pamiętając, że brzegi ciasta muszą pozostać czyste do sklejenia.
Krok 13 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
14
Sklepić dokładnie brzegi ciasta, żeby farsz nie wypadł.
Krok 14 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
15
Roladę położyć szwem do dołu i pokroić na małe paszteciki długości ok 5 cm.
Jajko rozmącić i posmarować paszteciki. Posypać kminkiem. Wyłożyć na blachę (oczywiście pod spód dajemy papier dopieczenia) i piec w 170 stopniach do zarumienienia.
Krok 15 - Paszteciki z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 10.01.2016 12:12
Chętnie bym się podzieliła :) było trochę pracy przy pieczeniu ..ale warto
mikrusiak 09.01.2016 19:20
te paszteciki wyglądają na bardzo pyszne :) mogę jednego..?! ;D
paula8 09.01.2016 15:44
przepyszne ! ;)
mirosława4 09.01.2016 13:24
bardzo lubie
halina17 09.01.2016 10:25
Dobre paszteciki.
Futka 09.01.2016 10:02
Wyborne paszteciki :D
Aneta41 09.01.2016 09:37
Z barszczykiem idealne!
Ewelina1991 09.01.2016 09:11
oo to coś dla mnie ;-)
everay 09.01.2016 00:11
muszą być pyszne :)
ilka01 08.01.2016 23:57
pychotka:]
joannaa24 08.01.2016 23:06
Uwielbiam takie paszteciki ;)
misia53 08.01.2016 22:14
Bardzo lubię do barszczyku i nie tylko......
Madzik239 08.01.2016 21:28
Pyszności..w sam raz na zimowe wieczory..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak